9 серпня 2011 р.

Нововведення судового збору

       28 липня ц.р. Президент України підписав Закон України «Про судовий збір», який набуває чинності з 1 листопада 2011 року. 
       Законом встановлюються розміри судового збору за подання позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг та інших процесуальних документів у судочинстві. Ним виключаються статті із Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито», яким визначалось аналогічні розміри державного мита при поданні процесуальних документів до судових інстанцій.
      Законом передбачається, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставки судового збору збільшуються у декілька разів, порівняно із розміром державного мита, яке обраховувалось у відповідних розмірах від неоподаткованого мінімуму доходів громадян. 
      Судовий збір буде зараховуватись до спеціального фонду державного бюджету, на відміну від державного мита, частина якого зараховувалась до місцевих бюджетів. Таким чином органи місцевого самоврядування позбавляються права встановлювати пільги щодо сплати судового збору. Крім того, законом значно звужується коло осіб, які мають право без сплати судового збору звертатись до суду. 
     Судовий захист прав та інтересів органів місцевого самоврядування може ускладнитись через відсутність фінансової можливості сплачувати збільшений у декілька разів судовий збір. Місцеві ради мають передбачати додаткові витрати для забезпечення захисту своїх прав у судових інстанціях.
      Наводимо порівняльну таблицю розміру судового збору, який визначається Законом України «Про судовий збір» із ставками, передбаченими Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Джерело: Аналітичний центр АМУ

0 коммент.:

Дописати коментар