20 травня 2012 р.

Асоціація юристів м. Кам'янець-Подільського приєднується до ініціативи Асоціації правників України з проведення  «Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги–2012», який пройде 25 травня 2012 року у всіх містах України.


Метою проекту є розвиток культури надання недержавної безоплатної правової допомоги в Україні.


В цей день адвокати надаватимуть кваліфіковану правову допомогу тим, хто її найбільше потребує — малозабезпеченим особам, громадським, благодійним та іншим неприбутковим організаціям, а також суб’єктам малого підприємництва.

Також цього дня пройде круглий стіл з проблем побудови системи безоплатної правової допомоги за участі провідних правничих та благодійних організацій країни та партнерів проекту.

На сайті АПУ буде розміщений перелік компаній, що підтримують цю ініціативу, завдяки якому люди, що потребують допомоги адвокатів, зможуть отримати зворотній зв`язок від організації-учасника.

Ініціатива проведення Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги виникла 2010 року. Нова ініціатива була широко підтримана адвокатською спільнотою. Цього дня офіси близько тридцяти юридичних фірм з різних міст України відкрили свої двері для відвідувачів. Підтримали ініціативу також і КДКА м. Києва та приватно практикуючі адвокати.

За результатами першого заходу, було вирішено проводити Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги щороку у травні.
Проведення такого заходу має не лише дієво допомогти тим, хто потребує допомоги адвокатів, проте не має достатніх коштів на її оплату, але і звернути увагу суспільства та держави на законодавчу неврегульованість питання надання безоплатної правової допомоги в Україні.

Ініціатива передбачає надання в цей день адвокатами правової допомоги малозабезпеченим особам, громадським, благодійним та іншим неприбутковим організаціям, а також суб’єктам малого підприємництва. Асоціація правників України закликає адвокатів приєднатися до цієї акції та заздалегідь повідомити зацікавлених осіб про можливість отримання безоплатної правової допомоги (шляхом розміщення оголошень в офісах адвокатів, в електронних повідомленнях тощо).

Партнерами «Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги–2012» є Асоціація правників України, Асоціація адвокатів України, Союз адвокатів України, Рада адвокатів України, Міжнародний фонд «Відродження», Українська Гельсінська спілка з прав людини та Українська фундація правової допомоги.

Запрошуємо всіх адвокатів та адвокатські об'єднання України, а також юристів приватної практики і юридичних фірм взяти участь в проведенні «Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги–2012».

Для участі в цій акції організатори (Асоціація правників України та інші організації, що підтримують акцію) рекомендують наступне:

1) Встановити час надання безоплатної правової допомоги — 25 травня 2012 року (протягом всього робочого дня або в певні години);

2) Встановити види адвокатських послуг, що надаються адвокатом в рамках Дня (наприклад, усні консультації);

3) У адвокатському об'єднанні – виділити адвоката або адвокатів, який (які) надаватимуть безоплатну правову допомогу;

4) Анонсувати День доступними адвокатові (адвокатському об'єднанню) способами, наприклад:

- розмістити оголошення в адвокатському офісі (на вході, всередині приміщення тощо);
- усно повідомити клієнтів, які відвідуватимуть офіс до 25 травня 2012 року, про можливість отримати безоплатну консультацію 25 травня;
- повідомити в електронній розсилці по базі клієнтів адвоката (адвокатського об'єднання);
- розмістити оголошення в пресі;
- внести до стандартного тексту підпису електронного повідомлення, використовуваного адвокатом (адвокатським об'єднанням), інформацію про те, що 25 травня 2012 року буде проведений «Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги» і що адвокат (адвокатське об'єднання) бере у ньому участь. При цьому рекомендуємо використовувати логотип Дня;
- розмістити інформацію на веб-сайті адвоката (адвокатського об'єднання).

5) Власне надавати безоплатну правову допомогу 25 травня 2012 року;

6) Вести облік наданої правової допомоги (наприклад, кількості клієнтів, що отримали безоплатну правову допомогу, види (тематика) консультацій);

7) Підготувати звіт, який можна буде направити до КДКА або до Асоціації правників України info@uba.ua для подальшого висвітлення підсумків заходу в пресі з метою інформування громадськості та адвокатів;

8) Ми також закликаємо адвокатів (адвокатські об'єднання) надавати безоплатну правову допомогу на регулярній основі і повідомляти про це організаторам акції.


Офіційний сайт акції