29 травня 2012 р.

Досвід Центру правової інформації та консультацій став у нагоді владі Киргизстану




25 травня успішним досвідом надання безоплатної юридичної допомоги з гостями із Киргизької республіки ділився Кам’янець-Подільський Центр правової інформації та консультацій, який у нашому місті координує Асоціація юристів м. Кам’янець-Подільського. Проект, що у співпраці з міською владою та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» вже протягом року успішно функціонує в нашому місті, привернув увагу закордонних гостей в рамках стаді-туру з ознайомлення із системою функціонування громадських центрів надання безоплатної правової допомоги малозабезпеченим верствам населення в містах України. 
       Кам’янець-Подільський на ряду зі Львовом, Пирятином та Хмельницьким став одним із чотирьох українських міст, яке офіційна делегація з Киргизької республіки на чолі з міністром юстиції Шикмаматовим Алмамбетом Насиркановичем відвідала протягом свого візиту до України. Також до складу делегації увійшли депутат киргизького парламенту Тербішалієв  Даніяр Омурзакович, мер міста Кант Чуйської області Турдубеков Жумаділ Сабирбекович, член національної ради з питань гарантованої державою юридичної допомоги при Президентові Киргизької республіки Бахаутдінов Мухтархан Маметханович, програмний координатор Асоціації Центрів підтримки громадянського суспільства Тезіна Ніна Олексіївна та представники Фонду «Сорос-Киргизстан» Руслан Хакімов та Тахміна Ашуралієва і Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко.
За словами представників делегації, Киргизька республіка зараз перебуває у схожій з Україною кризовій ситуації, коли значна частина малозабезпеченого населення потребує допомоги та підтримки як з боку органів державної влади, так і громадських організацій. Оскільки позитивного досвіду надання безоплатної первинної правової допомоги у Киргизії досі не існувало, така практика, що успішно прижилась у нашому місті, стала гідним прикладом для колег з-за кордону.

Впродовж дводенного візиту представники влади Киргизької республіки мали можливість безпосередньо ознайомитись з етапами створення, адміністрування і щоденною роботою Кам’янець-Подільського Центру правової інформації та консультацій з надання безоплатної правової допомоги. Саме для цього гостям влаштували невеличку екскурсію Центром, історією його заснування та успіхами річної роботи, ознайомили із його методичними та статистичними напрацюваннями. Адже саме отриманий вітчизняними Центрами досвід буде слугувати основою для розробки подібного проекту, що забезпечуватиме безоплатну первинну правову допомогу вже у містах Киргизької республіки.
На офіційній ж зустрічі з міським головою Михайлом Сімашкевичем, керуючою справами міськвиконкому Валентиною Стельмах та начальником міськрайонного управління юстиції Станіславом Нолем, що також відбулась в рамках візиту гостей з Киргизії, обговорили досвід співпраці влади з Центром, що безперечно впливає на ефективність та успішне його функціонування.

«Підсумовуючи враження та результати поїздки, Міністр юстиції Киргизстану Алмамбет Шикмаматов відзначив, що такі Центри є для громади та місцевої влади своєрідним містком, який допомагає порозумітися щодо проблемних питань, особливо коли йдеться про правові конфлікти та суперечності. Також, за його словами, Центри допомагають знизити рівень соціальної агресії: люди, як мінімум, мають можливість адресувати свою проблему фахівцям й отримати вичерпну відповідь про шляхи її вирішення», – каже про результати візиту координатор Кам’янець-Подільського Центру правової інформації та консультацій Максим Ільчишен.
Після візиту до України Представники Фонду “Сорос-Киргизстан” вирішили у найближчому майбутньому розпочинати роботу по створенню подібних Центрів у себе на батьківщині. Розпочнеться процес із проведення в Кизгизії національного круглого столу з безоплатної правової допомоги та підтримки ініціатив з доопрацювання закону про безоплатну правову допомогу. Також в плани колег зі сходу входить і створення пілотного Центру правової інформації та консультацій у місті Кант Киргизької республіки.