23 липня 2012 р.

Підбито підсумки річної роботи Асоціації


Асоціація юристів м. Кам'янець-Подільського – неприбуткова громадська організація, що працює у сфері захисту прав та основоположних свобод громадян.
Заснована у 2010 р., активну правозахисну діяльність Асоціація розпочала у червні 2011 року. Минуло трішки більше року від початку нашої діяльності, що було зроблено за цей проміжок часу.
Місія Асоціації юристів м. Кам'янець-Подільського: 
Ми сприяємо поширенню правових знань та підвищенню правової культури громадян, захист прав, свобод та законних інтересів усіх верств населення
З метою реалізації своєї місії та забезпечення інтересів своєї цільової аудиторії 
за період з червня 2011 року Асоціацією юристів м. Кам'янець-Подільського:
Створено Центр правової інформації та консультацій для надання безоплатної первинної правової допомоги бідним верствам населення. Проект реалізовано за фінансової підтримки МФ «Відродження» у співпраці з Кам’янець-Подільською міською радою та міськрайонним управлінням юстиції. Діяльність Центру, який розпочав свою роботу 25 червня 2011 року, спрямована на сприяння процесу системних змін в житті громади міста Кам’янець-Подільського, за допомогою яких малозабезпечені та соціально ізольовані громадяни отримали можливість безоплатного доступу до правосуддя.
Надано правову допомогу понад 1200 відвідувачам Центру, за зверненнями яких надано понад 1100 консультацій, складено близько 400 позовних заяв до суду, близько 100 заяв, скарг та клопотань до органів влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. 
Проведено правопросвітницьку кампанію в пресі. Починаючи з серпня 2011 р. на шпальтах Кам’янець-Подільського тижневика «Все про місто» вийшло друком понад сотню публікацій з роз’ясненнями практики застосування окремих положень чинного законодавства. Публікації присвячені актуальним правовим питанням для широкого кола населення.
Висвітлення найбільш актуальної правової інформації на інтернет-сторінці організації.
Започатковано телепрограму «Маю право» в ефірі Кам’янець-Подільської телерадіокомпанії. 15-хвилинна телепередача присвячена роз’ясненням певних категорій правовідносин, що є актуальними для пересічних громадян, і з якими найчастіше люди зустрічаються на практиці.
Вступ до коаліції у сфері захисту права власності загальнонаціональної мережі проекту «Правова країна» з метою подальшого впровадження правозахисних ініціатив на регіональному рівні шляхом об'єднання зусиль з організаціями-партнерами з різних регіонів країни.
Участь в громадських обговореннях проектів регуляторних актів, прийнятих Кам’янець-Подільською міською радою, правовий аналіз проектів та надання зауважень до проектів їх розробникам.
Участь у круглих столах та засіданнях дорадчих органів міської ради.
З метою ознайомлення з досвідом надання безоплатної юридичної допомоги 25 травня 2012р. Центр правової інформації та консультацій відвідала делегація з Республіки Киргизстан на чолі з Міністром юстиції. Ознайомчий візит організовано Міжнародним фондом «Відродження» спільно з Фондом «Сорос-Киргизстан». Після візиту до України Представники Фонду «Сорос-Киргизстан» вирішили у найближчому майбутньому розпочинати роботу по створенню подібних Центрів у себе на батьківщині. Розпочнеться процес із проведення в Кизгизії національного круглого столу з безоплатної правової допомоги та підтримки ініціатив з доопрацювання закону про безоплатну правову допомогу. Заплановано створення пілотного Центру правової інформації та консультацій у місті Кант Киргизької республіки, мер якого побував у кам’янець-Подільському Центрі.